Om & fakta

Om Gula Villan

Ett hus med sin egen historia


Som alla äldre hus har Gula Villan sin egen historia - ett eget liv. Huset eller rättare sagt gården, som egentligen heter Edesnäs, har genom åren fått ge rum åt en rad olika verksamheter.

 

Nu inrymmer huset gäster som vill konferera, fira högtidsdagar eller bara umgås och ha det bra med varandra. Under sommartid nyttjas huset som vandrarhem.

 

Den verksamhet som ryms i huset idag påbörjades 2006, då huset övergick till vår ägo. Med mångårig erfarenhet av att driva Utö Turistbyrå tillsammans med färdigheter som snickare har vi kunnat utveckla husets verksamhet till vad den är idag.

 

Historien om Edesnäs gård kan sägas ha en början 1641 då Edesnäs blev sätteri. Liksom det mesta på Utö brändes herrgården ner under rysshärjningarna 1719. Men gården och tillhörande torp byggdes upp igen. Den nuvarande huvudbyggnaden, som idag kallas Gula Villan, tros ha uppförts så sent som i slutet av 1800-talet. 1804 inlöstes gården av det bolag som då bildats för gruvdriften. Gruvdriften på Utö lades ner 1879. Inte långt därefter kom en man, med storstilade planer, att äga Utö. Grosshandlare Lewin omvandlade norra Utö till en badort och en arrendator tog över Edesnäs gård. Gårdens jordbruk upphörde i samband med att södra Utö 1943 blev pansarskjutfält. Regementet nyttjade under många år Edesnäs byggnader till logement, magasin och expeditionslokaler. Huvudbyggnaden har därefter hunnit ha en roll som arrendebostad, feriebostad till barn från fastland, postkontor och daghem.

 

Alltjämt, sedan Gula Villan kom i vår ägo, har vi lagt ner själ och hjärta i huset. Vi har renoverat och byggt till utefter våra gästers behov. Förutom huvudbyggnaden inrymmer anläggningen idag såväl separata stugor som ett annex med en härlig SPA anläggning.

 

Hos oss får du andas in skärgårdsluft i en skön och trivsam miljö.


Varmt välkommen!

 

Britt-Marie & Janne


Fakta

Gula Villan hyrs ut med tillgång till endast bottenvåningen eller med tillgång till båda planen. Kontakta oss för prisupgifter.


Två plan
26 bäddar fördelat på 11 rum

Endast bottenvåning
14 bäddar fördelat på 5 rum


6 toaletter, tre på varje plan
Konferens-/mat-/festsal*
Fullt utrustat kök
Öppen spis
Stor veranda
Grill
TV
Trådlöst bredband
Projektor och sedvanlig konferensutrustning

 

* 70 pers i bio-, 40 pers i skol- samt 40 pers i styrelsesittning och 60 pers vid festdukning


Tillägg med tillkommande kostnad

Extra matrum**
Extra bäddar i närliggande stugor
Catering
Råvaror till självhushåll
Glas och porslin för fest
Sänglinne och handduk
Bastu
Badbalja 9 personer
Cyklar
Aktiviteter
Städhjälp

 

** 40 pers vid dukning, rummet rekommenderas att användas vid uppdukning av buffé